Какво ще бъде модерно и ефективно в SEO и PPC през 2022

24.09.2020

Автор: Красимир Димитров

В този материал ще откриете съвети как да подобрите вашите дигитални маркетинг тактики и да вдигнете ранкването спрямо конкуренцията и по този начин да вдигнете трафика чрез SEO и PPC през 2021 година. 

Имате ли представа как обновяванията на алгоритъма на Google е повлиял на бизнеса Ви тази година?

Защото официално потвърдените ъпдейти са 9. 3 от тях бяха свързани с ядрото, а два от тях бяха насочени специално към това мобилните сайтове се индексират и се представят на потребителите като дизайн.

Освен това имаше и няколко интересни развития по отношение на на платформите за платено търсене, които Google представи по-рано тази година по време на Google Live.

Към момента ъпдейтите в алгоритъма на Google са следните:

Brackets“ обновление, свързано с ядрото на алгоритъма и беше пуснато през Март 2020 година.

Наблюдаваха се флуктуации в трафика и в двете посоки на някои сайтове.

Като обяснението беше, че няма проблем със страниците, които след ъпдейта са индексирани относително по-ниско, а че самата система е променена така, че да оценява по-добре сайтове, които преди това е „подценявала“ .

Zero-result SERP тест отново излезе през Март 2018-а и беше компромисен ъпдейт, който беше доста бързо отменен след седмица тестване.

При търсене на дата, време и калкулации за конвертиране, които по принцип имат само един отговор, Google започна да представя нула резултати и представяше отговора на малка бележкa.

Mobile-first index – Този ъпдейт отново през Март. След година и половина тестване и много комуникация по повод новото индексиране на страниците, които имат мобилна версия, Google започна реална миграция на сайтовете.

Това е доста стара новина и е част от голямата и тотална приоритизация на опита на потребителя и собствениците на сайтове без мобилна версия няма какво да се сърдят, бяха предупредени отдавна.

Единственото нещо, което могат да направят, е да се събудят.

SEO и PPC през 2021

Unnamed core ъпдейт  се появи през април. Беше потвърдет от Google, но няма име.

Тази промяна подобри класирането на някои сайтове, като генерално имаше малък или никакъв ефект. От търсачката обявиха, че подобрен род ъпдейти се случва няколко пъти в годината.

Snippet length drop  – този ъпдейт дойде през Май.

По-рано през годината се увеличиха знаците на мета описанията до 300+ символа. Това от своя страна позволи по-описателно да бъде представено съдържанието.

След това пък беше дадена задна и се стигна до 15-160 символа.

Въпреки че даде на копирайтъртите повече място и потенциално повече търговска площ в страницата с резултатите, за съжаление по-неопитните в SEO играта пренапълниха текстовете с ключови думи вместо да се концентрират в предоставянето на стегнати, синтезирани съдържания.

Video въртележки се появиха през Юни. Те бяха нова и интересна посока, в която тръгна представянето, подредбата и визията на страницата с резултатите.

Този нов формат беше пуснат на десктоп, след като дълго време беше тестван на мобилни устройства повече от година.

Обновление Mobile speed беше пуснато през Юли.

Нещо, за което отдавна се говореше, вече е официално потвърдено.

Скоростта, с която се зарежда дадена страница е сигнал за нейното класиране при търсене от мобилно устройство.

Голяма причина за това е убеждението, че хората, които търсят през мобилни устройства, са в движение, най-вероятно искат отговор бързо.

Като началото този ъпдейт ще засегне само страници, които имат много по-ниска от средната скорост за зареждане и се отнася за малък процент от търсенията.

Предупреженията на браузърът Chrome по отношение на страниците без SSL сертификат.

За хората, които са в индустрията, това не беше изненада.

Търсачката от много време и напоително комуникира важността на това страниците да бъдат да верифицират своята сигурност най-общо казано.

Вече има наказание за сайтовете, които нямат ssl сертификат и освен това потребителите получават предупредителни съобщения при влизане на такива страници

Medic е ъпдейт

Medic е ъпдейт на ядрото на алгоритъма, който дойде през август и беше официално потвърден от Google.

Обновлението беше с широк обхват и беше причина за много промени в ранкването и трафика по много вертикали.

Това, което може да се каже със сигурност, е че най-сериозно засегнатите от ъпдейта бяха страници, чието съдържание е в темите здраве и фитнес.

Ъпдейтите на Google всеки път повишават своя коефициент на интелигентност и ефективност в това да индексират и класират.

Основното верую си остава, че качественото съдържание е това, което потребителят търси.

В същото време има и нови фактори от тази година – скорост и сигурност.

Преди всички от полето на оптимизацията да започнат да търсят начини, по които да ползват най-новите инструменти, за да оптимизират техните сайтове в отговор на най-новите обновления, трябва да си дадат сметка за следното:

Търсачките ще стават единствено и само по-умни. Начините, по които те crawl-ват, индексират и представят информация, ще бъдат само по-добри. Те ще събират и по-добре информация за намеренията на търсещия.

Качественото съдържание продължава да бъде основен фактор, ключови са и скоростта и сигурността.

По-старите страници, които не са обновени в близко време, ще търпят загуби в класиране, трафик, а може дори и да има наказания за тях.

Персонализацията ще продължава да се засилва и задълбочава. Изнас

нето на информация от сайтовете директно на страницата с резултатите също ще промен ситуацията. Като следващото голямо нещо се очертава гласово търсене.

Дали точно 2019-а ще бъде годината на този тип търсене, само времето ще покаже. Скоростта на зареждане при мобилно търсене и проекти като Accelerated Mobile Pages единствено ще повишават своето значение.

Правенето на прогнози е трудно нещо. Всяка година има явления, които натрупват критична маса, с която да разбутат статуквото на пейзажа. Към момента гласовото търсене има най-сериозните шансове да бъде хита на 2019-а.

Но всички тези ъпдейти и начинът, по който те влияят върху ранкването и видимостта на страницата с резултатите, са едно на ръка.

Това, което бизнесът трябва също да прави е да мисли далновидно, за годините напред и да полза ъпдейтите като предимство.

Самата специфика на стратегията за оптимизация трябва да се промени. Layout-ът на страницата с резултатите ще се променя постоянно. Няма смисъл да изготвяте стратегия, в която да не е заложена сериозна доза гъвкавост.

Колко важна е оптимизацията за мобилни устройства?

Категорично мнение по този въпрос няма.

Защото всеки бизнес трябва да прецени доколко важно е за него търсенето през мобилни устройства и доколко естеството на работа предполага потребителите да имат въпроси и да правят бързи справки по повод естеството на вашата дейност.
2019-a ще бъде година, в която ключово ще бъде организирането, сдвояването на вашата SEO стратегия и тази в останалите комуникационни канали.

Независимо дали става въпрос за задържане на настоящи клиенти или придобиване на нови.

Навлизаме все по-надълбоко в ерата на подпомогнатото , подсиленото търсене.

Приемете го като търсене, в което все по-често prefill-натото съдържание е точно това, което потребителят търси.

Машинното самообучение е причината за тази нова реалност. Затова бизнесите трябва да са готови с гладко, органично и хармонично изживяване за потребителя, докато той сменя няколко устройства.

Гласовото търсене еволюира и покрай него съдържанието също се променя. Google създава свои банки с познание и готови отговори за най-често задаваните през гласово търсене въпроси за своите услуги Google Actions и диалгично търсене.

Органичното търсене и платеното търсене се използват в началния етап от цикъла на интеракция с потребителя.

В него се дават отговори на начални въпроси, обучаващи и в същото време събуждащи апетита на потребителя за вашите продукти и услуги.

Гласовото търсене и неговото значение

 

Самите въпроси, които задавт потребителите, когато ползват гласово търсене, отразява по перфектен начин нивото, на което се намират, по отношение на проблема, затруднението, най-общо казано, които изпитват. Редакторите на съдържание трябва да помислят за формата, спецификата на материалите, което те създават.

В зависимост къде в потребителската фуния се намират потенциалните клиенти те трябва да бъдат третирани с различен вид съдържание. Ако става въпрос за изгражадане на начална познатост, съдържанието трябва да е със забавен и образователен характер.

Ако потребителите вече имат представа от категорията, то тогава трябва да бъдат запознати с ключовите предимства на продуктита/услугата.

Различните видове търсения включват:

 • Отговор на въпрос/проблем
 • Директно самият въпрос
 • Описание на проблема дейтално или синтезирано
 • Описание на причината
 • Име на бранд или продукт

Разбирането на тези типове търсения е по-важно от всякога заради навлизането все по-дълбоко в ерата на мобилните устройства.

Гласовото търсене расте с големи темпове.

Това веднага се отразява с по-разговорни, диалогични по тип ключови фрази. Вече е съвсем ясно, че хората говорят по различен начин в сравнение с това как пишат.

Съответно начина, по който задават своето търсене към домашния асистент е едно, а писането в търсачката съвсем друго.

Гласовото търсене предоставя отговор бързо, без нуждата да се четат хиляди думи по съответната тема.

Предположението зависи от това, какъв е майчиният език на съответния пазар, но се предполага, че близо половината от търсенията през 2020 г. ще бъдат гласови.

Данните са най-вече от САЩ. В същото време Google подобрява способностите си за локализация и другите езици получават изживяване и качество на услугата близо до тази на английски.

Интересно е да се отбележи следното.

Най-често употребяващите гласово търсене не са някакви милениъли, които са tech savvy и са винаги напред с материала по отношение на технологиите.

По-често става въпрос за нови родители, които често нямат свободна ръка и имат нужда да си решат проблема бързо.

Свободното време е сведено до абсолютната нула и липсва комфортът да се седне и да се чете по дадена тема.

Гласовото търсене се явява една от малкото опции за тях да достигнат до желано съдържание, без да изцапат телефона с какво ли не, което е залепнало по пръстите им.

Какво представляват E-A-T сигналите?

След ъпдейта от първи август е по-важно то всякога да се създава съдържание, което да отговаря E-A-T факторите.

Е от експертиза, А от авторитет и T от trustworthy – достоверност. Затова вече и купуването на беклинкове със спамерски характери, за да увелчите авторитета на домейна, не е начинът, по който стават нещата.

През 2015-а година Google въведе EAT и  YMYL (парите или живота) страници в техните насоки за оценка на съдържанието.

Тогава всичко беше насочено към високия авторитет и съдържание, което идва от експери в съответната област.

Това разбира се, даде и обратен ефект.

Много страници започнаха да генерират съдържание само заради наличието на съдържание, което беше подковано стабилно с беклинкове и създавано с мантрата, че материал от 600 думи може да е с 400 думи абсолютен пълнеж и в същото време да ангажира потребителите, да им дава полезни съвеите и ще класира високо в резултатите на Google.

Много сайтове станаха мързеливи в начина, по който създават съдържание.

Затова когато ние създаваме съдържание, ние  преминаваме през ситно сито авторите на материали. Задължително информацията трябва да е коректна и да предоставя полезни съвети, които могат да се приложат. Това е в основата на материалите, които генерираме.

Търсенето вече не е единствено запазена територия за „чичо Гугъл“

„Питай Гугъл“ е фраза, която хората ползват, когато не знаят отговора на въпрос.

И наистина това е top of mind търсачката и то с огромна дистанция, която предоставя отговора чрез насочване към страница, която всъщност го знае.

Точно това проспускат хората. Google не знае отговора.

Google насочва към страници, които търсачката е преценила е като най-релевантни в сравнение с други страници. Търсачката насочва към мястото, където трябва да е отговорът.

Какво се случва със страници, които предоставят опцията за търсене в самите себе си.

През 2020-а стана ясно, че Google съвсем не е единствената опция при търсене.
Вие като бизнес трябва да насочите усилията си към всички останали големи платформи, които предлага търсене под една или друга форма.

 • Могат ли да се откриват личности в YouTube?
 • Мoгат ли да ви открият в SlideShare?
 • Защо да не търсим в App Store или Play Store-ът на Google?
 • Нима не търсим в eBay или Amazon?
 • Какво ще чуяр, когато задават въпрос на Alexa, Google Assistant и siri?

Да не забравяме за Facebook, Twitter, and Instagram? Tези платформи също имат опция за търсене.

От много време Google е големият портал, през който хората започваха сърфирането за каквото и да е онлайн. Ситуацията вече се променя.

С прекарването на все повече време на други платформи, ситуацията при потребителите се променя. Google загуби битката за начална страница с Facebook.

Това е голямата картинка – на desktop.
В дълбочина имаме различни устройства, като смартфони например, къде началната страница не е от такова значение.

Там социалните мрежи взимат по-сериозен превес и началната точка може да съвсем друга.

В зависимост от целевата аудотирия можете да попаднете на хора, които са heavy user-и на YouTube и този сайт е техния основен хабитат.

Ако не сте в дигиталния хабитат на своите потребители – то вие най-вероятно търпите загуби.
Независимо дали сте си написали SEO домашното по всички параграфи

Въпросът е да премислите стратегията си през таргет аудиторията. Това означава:

 • Да влезете в нейните обувки;
 • Да си дадете сметка откъде тя ще дойде при вас;
 • Къде ще ви потърси, къде е удачно вие да присъствате;
 • Какво е решението за покупка на вашата услуга или стока.

Дали импулсивно или се изисква разучаване. Родители на малки деца влизат ли в целевата аудитория? Ако да – имате ли отговорите на тяхното гласово търсене.

Рекламирането през платени резултати в търсачката става по-лесно за менажиране. Както от страна на големи бизнеси, така и от страна на малки и средни предприятия.

Ето някои интересни нововъдение, коитто бяха обявени от  ръководителя на Ads дивизията в google.

Ясно е, че огромна част от притока на пари в Google е през техните реклами.
Затова те се стремят да подобрят и улеснят управлението на рекламите, като в същото време адаптират този мениджмънт към спецификите на различните по размер компании, които го ползват.

Responsive реклами – гъвкави реклами, които опростяват създаването на реклами, както и тяхното тестване, благодарение на машинно самообучение.

В основата са  много на брой заглавия и описателни текстове, които се миксират, за да се предостави най-добрата реклама към клиентите.

Тест на скоростта на landing страницата – този резултат може да се открие в страницата с Landing страниците.

Cross-device информация и ремаркетинг в Google Analytics – съчетава инфорамция от потребители, които изпозлват вашия сайт от различни устройства.

Умни кампании – те са разработени да помогнат на малките и средни по размер бизнеси, които искат да рекламират онлайн с малко ресурс, било то финансов, времеви или като познание на платформата за реклами.

Новите подобрения имат за цел да облагодетелстват локалните бизнеси през 2020 г.

търсачката вече има опции, които позволяват на потребителите да търсят неща около тяхното актуално географско местоположение.

Разбира се, става най-вече въпрос за търсене през мобилни устройства. Тук акцентът е върху локалното.

Не само малки бизнеси могат да се облагодетелстват, местни представителства и офисина големи вериги същот могат да ползват услугата с цел да увеличаване на пътникопоток.

Този род кампании ще дават информация за насъбранни данни от потребители, които са влезли в  Google акаунтите си и са активизирали опцията за location history.

Това е чудесен начин да видите, които онлайн кампании водят до реални офлайн посещения.

Тази технология беше достъпна за големи бизнеси, които иамт стабилна локация от дълго време. Сега тя е достъпна за всички!

Този род локални кампании неминуемо ще станат по-умни

Дали разширените текстови реклами превземат страницата с резултатите?

През тази година бяха пуснати разширени реклами при резултатите от търсене и те бяха повод много хора да си зададат въпроса дали платените резултати не нарушават баланса с органичните резултати.

Бизнесите, които инвестират в PPC и менажират правилно SEO-то си имат много по-голям шанс да достигнат своите потенциални клиенти и да ги докарат към сайтовете си благодарение на търсачките – колкото повече резултати покажеш за конкретна ключпва дума, толкова по-голям е потенциалът за клик, който да докара потенциален клиент.

Затова се наблюдава промяна и в спецификата на печелившата стратегия. През август Google започна да предлага Expanded Text Ads, които добиха популярност като Extended Extended Ads едновременно през търсачката и дисплей мрежата.

Именно тази промяна накара много хроа да възроптаят, че тя категорично променя баланса и дава много повече тежест на платеното съдържание – в случая на платените резултати. Само за за второто четиримесечие на годината приходите на Google са се увеличили с близо 24%.

Тази по-голяма търговска площ дава по-голяма възможност на потребителите на Google Ad да бъдат по-обстойни и убедителни в своето послание към потенциалните клиенти.

Този нов формат позволява на рекламните мениджъри да излязат от тясната текстова рамка и с по-сочен рекламен текст да постогат по-ефективно целите си.

Тази голяма промяна ще засегне най-вече позиции 1 и 2 в рекламните резултати и маркетинг мениджърите трябва да инвестират време в създаването на Expanded text реклами сега, преди конкуренцията да ги изпревари в битката за по-голяма търговска площ.

На теория този ъпдейт би трябвало да блокира конкуренти, които ползват неправомерно вашия бранд като ключова дума в техните собствени реклами.

От гледна точка на вашия бизнес вие ще можете да споделите повече уникани предимства, с които разполага вашият продукт или услуга.

Това, отново на теория, би трябвало да подобри ефективността на кампаниите

Какви са минусите обаче. Със сигурност се усложнява ситуацията при тестването на тези extended extended реклами. А/Б изпитанието ще бъде затруднено.

Два варианта и на описание и 6 варианта при А/Б/В тестване може да насочи много потребители да изберат опцията самообучаваща се машина да избере кой е най-добрият вариант с толкова голям списък от плюсове и минуси.

Мениджърите от маркетинга трябва да си дадат сметка, че не винаги по-голямата по площ реклама дава по-добри резултати.

Човекът е мерило за всички неща и човешкият фактор е ключов.

Новият формат се отличава по-лесно от органичните резултати и много потребителите по-бързо и лесно ще развият навик да прелитат с погледа си над рекламите.

Както правим за рекламния блок по телевизията например.

Как самообучаващите се машини ще повлияят на платените резултати?

Един от трендовете, които се наблюдават през някои от комуникационните канали е използването на самообучаващи се машини с цел подобряване на опита на клиента.

Най-вероятно включването на самообучаващи се машини в стратегиите за наддаване ще бъде новото нещо в платените резултати при търсене.

Не е тайна за никого, че Google се стреми рекламодателите да разчитат все повече и повече на автоматизираните инструменти за наддаване на тъесачката.

Новото е, че Google увеличава от точките за контакт и  информация, които ползват тези стратегии за наддаване.

Това е добра, защото по този начин стратегиите стават по-добри и по-добри.

Заедно с това в тези стратегии се включва инфорамция от повече устройства, които означава по-дълбока и боагта база данни за рекламодателите при взимане на решения.

Един голям плюс за малките работодатели е, че те ще имат достъп до много качествена информация, с чиято помощ да правят бизнес решения.

Затова генералната препоръка е без никаква промяна на настоящите кампании, те да бъдат пуснати за тест.

След това, като имплементирате автоматизирана стартегия за наддаване, дайте достатъчно време да натрупа данни и чак тогава започнете да правите промени с променливите. Каквито и промени да правите, не надвишавайте 10-15% от началните стойности, защото в противен случай алгоритъмът ще започне от начало и представянето на кампанията може да претърпи загуби (поне в краткосрочен план)

Обновена: 22.06.2021

СПОДЕЛИ:
FacebookTwitterLinkedIn