Как сайтът ни да се зарежда по-бързо на мобилни устройства?

16.04.2015

Автор: Красимир Димитров

 

Потребителите, които търсят информация през мобилни устройства стават все повече.

Според статистиката, Google не остава безразличен към сайтовете, които не са оптимизирани за мобилни устройства и ги избутва от топ резултатите.

Друга важна причина да имате добре оптимизиран за мобилните устройства уеб сайт е, че е много по-вероятно потребител да направи покупка, ако е влязъл в сайта Ви, през своя таблет или телефон.

Когато въпросът опре до търсене на мобилни устройства, най-важното за потребителите(и за Google) е сайтът Ви да се зарежда бързо.

Защо е важно сайтът ни да се зарежда бързо на мобилни устройства?

За съжаление мобилният интернет все още не е толкова бърз, колкото този който имаме у дома.

В повечето случаи, хората бързо изхабяват няколкото мегабайта бърз интернет, който операторът им дава, а след това нямат друг избор, освен да сърфират със супер бавен нет от порядъка на максимум 64 kbps.

Тази бавна скорост неминуемо изнервя потребителите, които са свикнали сайтовете да им се отварят веднага.

Резултатът е, че почти никой не изчаква сайтът ни да се зареди.

Откъде да започнем?

Преди да тръгнете да правите промени, най-добре е да видите къде се намирате в момента, като измерите колко бързо се зарежда сайтът Ви.

За целта можете да използвате: http://gtmetrix.com/, където освен да проверите бързината на Вашия собствен сайт, можете да се сравните и с конкуренцията, като нанесете в полето url, адресите на техните сайтове.

Да преминем към действие

  • Снимките са важни: Имайте предвид, че големите и хубави снимки са тежки и забавят зареждането на сайта Ви. Помнете това, когато избирате снимки за сайта си. Също така, безсмислено е да качвате големи снимки, които сайтът Ви използва в по-малък размер. Препоръчваме Ви да прекарвате снимките си през сайт като https://tinypng.com/, за да ги направите още по-леки, без да причинявате видими загуби по качеството на изображението.
  • Използвайте кеширането на браузъра: HTTP кеширането съхранява ресурсите директно на Вашия браузър и по този начин сайтът ще зарежда по-бързо.
  • Тежък дизайн: Бъдете много внимателни, когато избирате дизайн за сайта си. Начинаещите често правят грешката да се хвърлят на дизайни, които имат множество функционалности, много графични елементи и голям бекграунд. Очаквате, че хората, които ще посетят сайта Ви ще останат очаровани от това колко шарен и модерен е той, но се получава тъкмо обратното. Сайтът става толкова тромав, че Вашите потенциални клиенти дори не изчакват, докато той се зареди, натискат бутона хикс и преминават към следващия резултат в търсенето, което се отразява много зле на баунс рейта Ви и на позициите Ви в Google като цяло.
СПОДЕЛИ:
FacebookTwitterLinkedIn