UX: Уеб Тенденции през 2015 Година

26.12.2014

Автор: Красимир Димитров

Всяка година уеб дизайн сферата се променя подобно на модната индустрия и ако видите сайтове правени преди 5 години, те определено ще Ви се сторят остарели  и нефункционални.
В тази статия ще разгледаме няколко тенденции, които според нас ще бъдат основни двигатели на промените в уеб дизайн сферата през 2015.
  • По-дълго scroll-ване, по-малко кликове – с увеличението на броя мобилни устройства свързани към Интернет, много от уеб сайтовете се адаптират, за да угодят на мобилните потребители. През 2014 бяхме свидетели на навлизането на responsive designs, но и при тях основния начин на навигация беше кликането на линкове. През 2015 scroll-ването ще бъде по-ефективния начин за навигацията в даден сайт. Пример за това е сайтът на iPhone 6, в който цялата информация е представена на една страница с преливащи се scroll ефекти.
  • Липса на снимки в шапките на сайтовете – През 2015 очакваме дизайнът на различни уеб сайтове да бъде по-опростен, с по-малко ненужни снимки за по-бързо синтезиране. Това, което забелязваме в края на 2014 е опростяването на шапките (header) на сайтовете. Пример за този дизайн подход са уеб сайтовете на различни вестници (http://www.nytimes.com/) .
  • Скрити главни менюта – Много хора спорят за ефективността на такъв тип уеб дизайн, защото усложнява навигацията заради допълнителния клик. Според нас това е много по-добър подход от винаги откритото меню, защото по такъв начин фокусът на потребителя е насочен върху информацията. Също така при мобилните устройства, където мястото е доста ограничено, скриването на елементи като менюто освобождава място и създава приятен user experience.
  • Текстове с голям шрифт – Друга тенденция, която забелязваме в края на 2014, и мислим, че ще продължи и през 2015, е наличието на текстове с голям шрифт. Пример за това отново е страницата на iPhone 6, където основните параметри са представени със значително по-голям текст от другите.

Уеб дизайн сферата както всяка друга се променя динамично с всяка изминала година и адаптирането към новите тенденции е важно за всеки бизнес. Ние от theseo.bg имаме уеб дизайнери с дългогодишен опит, които ще създадат Вашия уеб дизайн съобразен с последните тенденции.

СПОДЕЛИ:
FacebookTwitterLinkedIn