Google Алгоритми: Panda

24.11.2014

Автор: Красимир Димитров

 

Много често в новините се говори за промените в алгоритъма на Google, но обикновено няма подробна информация за това какви са били тези промени и как може да възстановим позициите си в случай на наказание.

В тази поредица от статии ще разгледаме основните промени в алгоритмите на Google, какво целят и как може да преборим наказание наложено от тях.

„Panda“ алгоритъмът е една от първите радикални промени в Google, целящи да се справят с нискокачествените уеб сайтове и неетичните техники за класиране.

Как може да се премахнах наказанията от Panda алгоритъм?

До голяма степен наказанията от тип „Panda“ могат да бъдат отменени след SEO одит и прилагане на качествена on-page оптимизация.

 

  • Кратки страници с малко информация – ако сайтът Ви е изпълнен с многобройни страници, които имат само по едно, две изречения или съдържат само ключови думи без никакъв текст, то Вие можете да бъдете наказани. Макар и рядко се случва Google да индексира сайтове, които все още са в процес на разработка, тогава те съдържат много празни страници и могат да бъдат наказани от Google. Ако Вашия сайт все още се разработва то е добра практика да забраните индексирането докато не е завършен. Също така ако имате прекалено много линкове в текста, бихте могли да бъдете наказани.

 

  • „Thin Content“ е термин, който се използва за страници, които имат прекалено много рекламни карета, особено в горната част на сайта (above the fold) и прекалено малко текст. Много често сайтове наказани заради thin content, се възстановяват след време, ако драстично се намалят рекламните карета в горната част на сайта.

 

  • Дублираното съдържание е друг признак, по който Панда алгоритъмът оценява качеството на съдържанието във Вашия сайт. Тук има два различни подслучая: първият е, когато копирате информация от други сайтове. В такъв случай е много трудно да се класирате високо заради Панда алгоритъма. Следващият подслучай е, когато имате дублирано съдържание в собствения Ви сайт. Например ако Вие продавате маратонки, които идват в 5 различни цвята и имате отделна страница за всеки цвят, това значи, че задръствате индекса на Google с ненужно съдържание и е практика, която Google роботът не харесва. Можете да поправите този проблем с правилната употреба на каноникализация.

 

  • Съдържание без стойност – Google роботът става все по-добър в разпознаването на текст, който няма никаква стойност. Например ако всяка една статия във Вашия блог е просто пренаписана версия на същата статия от друг сайт, то съдържанието Ви няма уникална стойност и не допринася по никакъв начин към развитието на Интернет. В този случай Вашият сайт може да бъде наказан от Google, защото е сайт с ниско-качествено съдържание. В такъв случай е добре да инвестирате в content копирайтинг.

 

От Google публикуват нова версия на Panda алгоритъма на всеки няколко месеца и стават все по-добри в засичането на ниско-качествени сайтове.

Ако Вашето съдържание се вписва в критериите описани по-горе и трафикът Ви е спаднал рязко, има голяма вероятност да сте получили наказание.

В такъв случай можете да се свържете с theseo.bg и ние ще Ви помогнем да премахнете това наказание по най-ефективният и бърз начин.

СПОДЕЛИ:
FacebookTwitterLinkedIn