3 инструмента за проверка на беклинкове

18.11.2015

Автор: Красимир Димитров

Почти всеки сайт в днешни дни се нуждае от правилна и продължителна оптимизация. Това се налага, заради постоянните промени в алгоритъма на Google.

Уникалните текстове за уеб проектите и On-page SEO-то са недостатъчни сами по себе си, за да се класирате на желаните челни места и за това винаги се добавят хиперлинкове сочещи към страницата, която се оптимизира.

Сайтовете, в които се добавят линкове обикновено се проучват дали са „надеждни“, като се анализират много техни параметри, например колко стар е самият домейн, колко входящи и изходящи линкa, PR (пейдж ранк), PA (пейдж ауторити) и други.

Трудоемко е, ако трябва да вършите всичко това ръчно.

За улеснение на всички уебмастъри и разбира се собственици на сайтове са създадени софтуерни решения, които имат своите онлайн версии за бърза проверка на всички входящи линкове.

В тази статия прегледно ще обърнем внимание на 3 онлайн инструмента, които наистина ще направят деня Ви по-лек и със сигурност ще Ви спестят много време и нежелани последици.

Обърнете внимание, че някои от тях предоставят безплатен достъп само за няколко сесии (анализи) и след това е нужно да преминете към платените им услуги.

Дали ще ги използвате в бъдеще е лично Ваше решение, но ако се занимавате със SEO купуването на месечен абонамент е неизбежно.

Majestic-SEO

С този инструмент се работи сравнително елементарно и не се изискват някакви допълнителни знания.

Какво отчита той при проверка на определен домейн?

С въвеждането на сайта Ви ще получите детайлна информация за беклинковете (връзките сочещи към сайта Ви), кои домейни го линкват, различните IP адреси, от които е линкнат и мрежите (Subnets).

В допълнение под тези статистики ще видите историята на линковете, които са добавяни във времето, като извежда резултати и кои са no-follow, do-follow, линк от снимка или редирект.

На анкор текстовете също е обърнато подробно внимание, за да имате представа какъв анкор текст имат линквете към сайта Ви.

Без регистрация е възможно да видите до 10 беклинка от различните сайтове, като те по подразбиране са подредени по тежест (спрямо TF – trust flow и CF – citation flow ).

В платената версия имате възможност да анализиране до 400 домейна наведнъж, което е ще облекчи значително работата ви при по-големи кампании за намиране на партньорски сайтове.

 

Ahrefs

Този онлайн инструмент много наподобява Majestic-SEO, но все пак имат известна разлика.

Освен стандартната информация за беклинкове, домейни, от които е линкнат, IP адреси и мрежи, той показва и статистика за социалните сигнали от различните социални мрежи.

Информацията, която предлага е по-добре структурирана и има възможност за сравнение статистиките на няколко уебсайта едновременно.

Последната спомената опция Ви дава свободата за съвсем кратко време да прегледате и сравните своя сайт с няколко други конкурентни сайта и бързо да направите своите изводи за бъдещата SEO оптимизация спрямо темповете им на растеж или други величини.

Ahrefs предлага и инструмента Content Explorer, който представлява база данни с възможност за търсене в 1,1 милиарда уеб страници и визуализиращ  показатели:

  • Рейтинг на домейн;
  • Брой връзки от други домейни;
  • Органичен трафик;
  • Брой думи;
  • Дата на публикуване;
  • Актуализирана дата;
  • Достъпна ли е страницата или не;
  • Автор.

С горните метрики много лесно можете да откриете възможности за изграждане на тематични линкове и да обогатите мрежата си от партньорски сайтове.

Open Site Explorer (MOZ)

Спрямо останалите два разгледани до момента онлайн инструмента за беклинкове, Open Site Explorer има и допълнителна графа, освен стандартните споменати, която показва „Spam Score” или казано накратко показва домейните или страниците, от които е вероятно да имате „лоши“ линкове според алгоритъма на Google.

В тях обикновено присъстват страници с много изходящи линкове или десетки повторения на анкор текста. На тези страници е добре да се обърне по-детайлно внимание и ако смятате, че те могат да навредят на уебсайта Ви да поискате от администраторите им да премахнат линковете към вашите страници.

Ако това не даде резултат може да използвате Link Disavow Tool на Google Search Console.

 

На базата на всички извлечени данни от посочените онлайн инструменти с лекота може да изградите своята стратегия за бъдещ линк билдинг.

Сравнението с конкуренцията може да Ви посочи много слаби ваши страни и да ви даде ясна представа в каква посока да продължите в бъдеще.

Всеки хиперлинк на конкуренцията може да бъде проверен ръчно и да се изясни дали е от обикновен коментар под статия или е вкаран в стойностен текст.

Всички опции на разгледаните онлайн инструменти не са споменати тук, за това тествайте ги и разберете кой от тях ще Ви стане фаворит.

СПОДЕЛИ:
FacebookTwitterLinkedIn