Коя е най-добрата sitemap структура?

23.10.2014

Автор: Красимир Димитров

 

Картите на сайта(sitemap) са насочени предимно към роботите на търсачките (Google бот, Bing бот и т.н.), въпреки че понякога те могат да се използват и от обикновените потребители.

Собствениците на сайтове трябва да положат усилия, за да направят тези карти добре организирани и достъпни, тъй като те представляват подробен план на Вашият сайт.

Използването на sitemaps е желателно за всеки сайт, но от Google препоръчват картите на сайт да се използват задължително от следните типове сайтове:

  • Онлайн магазини, които често добавят нови продукти
  • Сайтове, които имат динамично съдържание (новинарски сайтове, видео сайтове, сайтове за снимки и т.н.)
  • Сайтове с голям архив от информация, които нямат добра вътрешна структура
  • Нови сайтове, които нямат достатъчно външни линкове

 

Добрата структура на картата на сайт включва следните 5 полета: Адрес на дадената страница от сайта Ви, приоритет на страницата (в проценти), брой снимки включени в страницата, честота на посещение от робота и последна промяна по страницата.

Ето как изглежда примерна карта на сайт, когато се отвори в Google Chrome:

2

 

Добра практика е да използвате няколко карти на сайт за различните типове страници, които Вашият сайт включва.

Например може да имате различен sitemap за блог публикации, главни страници от сайта и категориите в сайта Ви.

След като имате тези 3 различни карти, трябва да създадете sitemap index, който да включва линкове към тях.

Използвайки тази структура, Вие намалявате шанса да имате повече от 50000 линка в един sitemap, което е лимита наложен от Google.

След като вече сте създали карта на сайта си, трябва да уведомите Google бот-а, че такъв документ вече съществува. Това може да стане по следните 3 начина:

  • Уведомете Google директно като използвате следната връзка:

http://www.google.com/webmasters/tools/ping?sitemap=http://domain.com/sitemap.xml

Тук трябва да замените http://domain.com/sitemap.xml с връзката към Вашия sitemap index и да отворите целия линк в нов адрес, ако добавянето е успешно ще стигнете до страница със заглавие Sitemap Notification Received“

 

  • Добавете картата на сайт във Вашия txt като включите следния ред:

 

Sitemap: http://domain.com/sitemap.xml

 

  • Добавете картата на сайт в Google Webmaster Tools. След като Вашия сайт е добавен в GWT, отидете на Crawl à Sitemaps и там добавете всичките карти, които сте създали включително и sitemap index-а.

При изработка на сайт, ние препоръчваме да използвате третия метод за добавяне на карта на сайт към Google, тъй като по този начин Google роботът ще посещава сайта Ви всеки ден и в случай, че има ново съдържание или промяна по някоя страница, то тя ще бъде отразена възможно най-скоро.

Също така, ако има проблем с Вашата карта на сайт, то тя ще бъде отразена в GWT и ще разберете какъв точно е проблемът с нея.

СПОДЕЛИ:
FacebookTwitterLinkedIn