Коя е най-добрата sitemap структура?

23.10.2014

 

Картите на сайта(sitemap) са насочени предимно към роботите на търсачките (Google бот, Bing бот и т.н.), въпреки че понякога те могат да се използват и от обикновените потребители.

Собствениците на сайтове трябва да положат усилия, за да направят тези карти добре организирани и достъпни, тъй като те представляват подробен план на Вашият сайт.

Използването на sitemaps е желателно за всеки сайт, но от Google препоръчват картите на сайт да се използват задължително от следните типове сайтове:

  • Онлайн магазини, които често добавят нови продукти
  • Сайтове, които имат динамично съдържание (новинарски сайтове, видео сайтове, сайтове за снимки и т.н.)
  • Сайтове с голям архив от информация, които нямат добра вътрешна структура
  • Нови сайтове, които нямат достатъчно външни линкове

 

Добрата структура на картата на сайт включва следните 5 полета: Адрес на дадената страница от сайта Ви, приоритет на страницата (в проценти), брой снимки включени в страницата, честота на посещение от робота и последна промяна по страницата.

Ето как изглежда примерна карта на сайт, когато се отвори в Google Chrome:

2

 

Добра практика е да използвате няколко карти на сайт за различните типове страници, които Вашият сайт включва.

Например може да имате различен sitemap за блог публикации, главни страници от сайта и категориите в сайта Ви.

След като имате тези 3 различни карти, трябва да създадете sitemap index, който да включва линкове към тях.

Използвайки тази структура, Вие намалявате шанса да имате повече от 50000 линка в един sitemap, което е лимита наложен от Google.

След като вече сте създали карта на сайта си, трябва да уведомите Google бот-а, че такъв документ вече съществува. Това може да стане по следните 3 начина:

  • Уведомете Google директно като използвате следната връзка:

http://www.google.com/webmasters/tools/ping?sitemap=http://domain.com/sitemap.xml

Тук трябва да замените http://domain.com/sitemap.xml с връзката към Вашия sitemap index и да отворите целия линк в нов адрес, ако добавянето е успешно ще стигнете до страница със заглавие Sitemap Notification Received“

 

  • Добавете картата на сайт във Вашия txt като включите следния ред:

 

Sitemap: http://domain.com/sitemap.xml

 

  • Добавете картата на сайт в Google Webmaster Tools. След като Вашия сайт е добавен в GWT, отидете на Crawl à Sitemaps и там добавете всичките карти, които сте създали включително и sitemap index-а.

Ние препоръчваме да използвате третия метод за добавяне на карта на сайт към Google, тъй като по този начин Google роботът ще посещава сайта Ви всеки ден и в случай, че има ново съдържание или промяна по някоя страница, то тя ще бъде отразена възможно най-скоро.

Също така, ако има проблем с Вашата карта на сайт, то тя ще бъде отразена в GWT и ще разберете какъв точно е проблемът с нея.