CAPTCHA вреди на Вашия бизнес

14.11.2014

Автор: Красимир Димитров

 

Използването на CAPTCHA е една от най-популярните техники за защита от нежелани регистрации и съобщения (SPAM).

Много уеб разработчици не осъзнават, че всъщност тази защита вреди повече отколкото помага, защото не взимат предвид фактори като conversion rate(процент реализирани продажби) и леснота за ползване.

Основният проблем на тази защита е фактът, че въвеждането на CAPTCHA може да бъде изключително досаден и понякога невъзможен процес (Снимка 1).

Нашите колеги от moz.com са направили проучване, което цели да определи дали присъствието на CAPTCHA защита в даден сайт е свързано с conversion rate-a.

 

фигура 1 Невъзможна CAPTCHA
В проучването са наблюдавани 50 различни уеб сайта в рамките на 6 месеца като през първите 3 месеца CAPTCHA защитата е била изключена. През този период не е имало нито една недовършена продажба, а от реализираните – само 4.1% са били SPAM.

В следващите 3 месеца защитата е била включена, от всичките продажби – 7.3% са били или SPAM или недовършени (когато потребителят попълни формата, но не се справи със защитата и напусне сайта).

От тази информация може да заключим, че ползването на CAPTCHA защита може да доведе до сериозна загуба на продажби и клиенти, също така присъствието й не гарантира 100% ефективно предпазване от SPAM.

 

Една добра техника за преборване със SPAM-а е използването на примамка за роботите. Това включва поставянето на невидима форма за потребителите, но видима за роботите.

Тъй като повечето роботи са програмирани да попълват всички полета, можете по този начин да създадете ефективен филтър. Подробна информация за създаването на такава защита може да намерите тук.

 

Според нас нежеланите регистрации са проблем на собственика на сайта, а не на потребителите и заради това CAPTCHA защитите трябва да бъдат използвани само в случай, че няма друга алтернатива.

Използването на CAPTCHA е една от малкото причини за висок брой нереализирани продажби. Ако Вашият уеб сайт получава трафик, но няма достатъчно продажби, най-вероятно имате проблем с цялостния user experience.

Като част от нашите SEO услуги ние ще направим пълен анализ на Вашия сайт, където ще Ви посочим кои елементи можете да подобрите с цел увеличаване на реализираните продажби.

СПОДЕЛИ:
FacebookTwitterLinkedIn