Тежестта на Nofollow линковете

13.10.2014

Автор: Красимир Димитров

Една от най-често срещаните реплики, която се чува от клиенти с базови SEO познания е, че „ не искат никакви nofollow” линкове.

Защо не трябва да подценявате силата на “nofollow” линковете?

Доста често тази реплика води до спор и поради тази причина тук ще споделим причините, които правят nofollow линковете изключително важни и една неразделна част от всяка link building кампания.

 

Nofollow линкове са натурални

 

От Google постоянно говорят за това, че собствениците на сайтове не трябва да създават никакви връзки и че целият процес по оптимизацията трябва да бъде напълно естествен.

Ако се замислите по-внимателно за това как един сайт може да се оптимизира по естесвен начин, ще стигнете до извода, че в едно напълно „естествено” развитие сайтът ще има follow и nofollow линкове към себе си.

 

Nofollow линковете ускоряват индексирането

 

В дефиницията си “nofollow” атрибутът е команда към различните search роботи да не следват въпросния линк, но в реалност нещата са малко по-различни и няколкократните ни експерименти показват, че всъщност роботите следват тези линкове и индексират съдържанието, което намерят там.

Една често използвана стратегия от нас за индексиране на сайтове е да създадем няколко “nofollow” връзки във високопосещавани сайтове и до няколко часа (в случай, че съдържанието е уникално) сайтът се появява в индекса на Google.

 

Nofollow линковете носят трафик

 

Повечето сайтове за прессъобщения позволяват да се сложи линк, когато публикувате прессъобщение и този линк много често е “nofollow”. Дори и този линк да не предаде никаква SEO тежест към Вашия сайт, то определено линковете от сайтове за прессъобщения си заслужават, защото могат да Ви донесат допълнителни посетители.

 

Nofollow линкове може да ви донесат други линкове

 

Линк от графата „източници” в дадена Wikipedia статия също има “nofollow” атрибут. Първо, той може да Ви донесе посетители, които търсят допълнителна информация по темата и второ има голяма вероятност ако някой реши да използва материалите от Wikipedia страницата, да посочи Вас като източник и по този начин Вие ще спечелите допълнителен “dofollow”линк.

 

Има и още причини, поради които си заслужава да създавате “nofollow” линкове към сайта си, но това не значи, че трябва да се фокусирате само върху този тип линкове.

Ако искате да изградите добра онлайн репутация в очите на търсачките и Вашите посетители, то линк профилът Ви трябва да бъде възможно най-разнообразен.

СПОДЕЛИ:
FacebookTwitterLinkedIn